Компанията Meta имаше ужасна 2022 г. – стойността на нейните акции

...
Компанията Meta имаше ужасна 2022 г. – стойността на нейните акции
Коментари Харесай

Изтекла бележка от Meta: Все още сме „в джоба на Apple“

Компанията Meta имаше ужасна 2022 година – цената на нейните акции падна с 65 % през годината, уволни 11 000 души и моралът на чиновниците пострада. Все отново има признаци, че нещата се обръщат: по-рано този месец компанията регистрира по-високи от предстоящите облаги за Q4 и видя, че цената на акциите ù скочи с повече от 20 % за един ден. Въпреки че съвсем всяка друга огромна софтуерна компания продължава да се бори и също по този начин е съкратила хиляди чиновници, никоя не е видяла възобновяване на фондовия пазар покрай това на Meta.

Този прогрес може да бъде надценен и компанията към момента не е излязла от рецесията, съгласно вътрешна записка от един от висшите ръководители на компанията, написа изданието VOX. Meta към момента е изправена пред огромни бизнес провокации, в това число това, че Apple лимитира рекламния си бизнес, възходящата известност на конкурентната обществена мрежа TikTok и настроенията към марката измежду потребителите в Съединени американски щати. Мета отхвърли коментар за изтеклата информация.

В бележката, която основният маркетинг шеф на Meta Алекс Шулц разгласява във вътрешното табло за известия на Meta – Workplace, при започване на февруари, той предизвестява чиновниците да сдържат вълнението си. „ Трябва да държим очите си на хоризонта и да не се фокусираме върху реакцията на улицата и цената на нашите акции “, написа той. „ Вярвам в тази компания… само че към момента сме при започване на обрата след рецесията, не всичко ще се получи. “

Шулц написа, че Meta към момента играят по капризите на Apple, като се базира на новата функционалност за дискретност, която производителят на iPhone вкара през 2021 година, която лимитира количеството данни, които Meta може да събира за доста мобилни консуматори, което затруднява компанията да насочва реклами – което е основна част от бизнес модела на Фейсбук и Instagram. Миналия февруари Мета съобщи, че смяната ще коства на компанията 10 милиарда $ пропуснати доходи годишно – почти толкоз, колкото компанията харчи годишно за своите упоритости в метавселената.

Откакто Apple направи смяната, Фейсбук употребява AI, с цел да компенсира тези загуби и да насочва по-добре рекламите без помощта на Apple. Един метод, съгласно Wall Street Journal, е „ договаряне с потребителите “, с цел да ги накара да се съгласят на следене в подмяна на това да виждат по-малко реклами. Тези старания обаче са към момента рано и бележката на Шулц отразява продължаващата власт, която Apple, като „ надзирател “ на iPhone App Store, към момента има над Фейсбук и Instagram.

Изпълнителният шеф също смекчи упованията към Reels, TikTok клонинга на Meta, като сподели, че неговата „ успеваемост на монетизиране “ – или какъв брой пари компанията прави от реклами в Reels – е повишена, „ само че към момента е доста ниска “. Като цяло Reels е „ към момента по-малък от TikTok “, написа Шулц. Изпълнителният шеф на Meta Марк Зукърбърг сподели през ноември, че времето, което потребителите прекарват в Reels, е към половината от времето, прекарано в TikTok, в страни отвън Китай.

Зукърбърг също по този начин сподели в обява след позвъняването си този месец, че има повече от 140 милиарда пускания на Reels във Фейсбук и Instagram всеки ден, повече от 50% нарастване по отношение на преди шест месеца. Но рекламата в Reels към момента не прави съвсем толкоз пари, колкото рекламата във Фейсбук и Instagram излъчвания.

По отношение на цялостната известност на приложенията на Meta, Шулц беше също толкоз прям.

„ Виждаме по-добри цифри при млади възрастни и младежи в Съединени американски щати, само че не сме удовлетворени, трендовете в настроенията са по-добри за нашите марки, само че това не значи, че са положителни в Съединени американски щати и сходни страни и мога да продължа безпределно “, написа Шулц.

Бележката е в сходство със известията на Зукърбърг през последните месеци: „ чиновниците би трябвало да работят по-усилено, с цел да се уверят, че Meta още веднъж „ печели “ “. Съобщава се, че компанията възнамерява нов кръг от съкращения. По-специално, Зукърбърг желае да редуцира равнищата на междинното управление като част от устрема си за нараснала успеваемост.

За Meta, компания, която имаше две десетилетия на съвсем неукротим напредък, който ненадейно спря през миналата година, бележката също е проява за това какъв брой нежна остава траекторията на компанията. Твърде рано е да назовем скорошните облаги на фондовия пазар на Meta завръщане.

Тъй като Meta и останалата част от софтуерната промишленост са изправени пред невиждана икономическа неустановеност, водачите на Meta не възнамеряват да оставят компанията да почива на лаврите си. Бележката на Шулц обяснява: има още доста работа, преди Мета да може да се върне към славните си дни.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР